Kada bi pitali ljude koji mirisi ih podsjećaju na dom, sigurnost i sretno djetinjstvo sigurna sam da bi se i miris pite od jabuka našao na tom popisu.
Ovaj put vam donosim recept za malo drugačiju pitu od jabuka (čupavu pitu).
Pita od jabuka
Ingredients
- 250 g maslaca
- 400 g brašna (ja koristim pola oštrog i pola glatkog)
- 150 g šećera kokosova cvijeta
- 1 vrećica pecilnog praška
- 2 vrećice vanil šećera
- 4 žumanjka
Fil
- 8 kom jabuka
- cimet po želji
- 2 žlice šećera kokosova cvijeta
Posip
- 125 g maslaca
- 150 g brašna
- 100 g šećera kokosova cvijeta
- 100 g narezanih oraha
Instructions
- Zamjesite tijesto tako da prvo razmrvite brašno s omekšalim maslacem te dodajte druge sastojke. Ukoliko vam je smjesa presuha možete dodati 1-2 žlice mlijeka.
- Ostavite tijesto 30 minuta u vrećici ili zamotano folijom u frižideru.
- Očišćene jabuke oribajte i pomiješajte sa šećerom i cimetom.
- Napravite mrvičasto tijesto za posip (maslac, brašno, orasi i šećer).
- Prvo stavite prhko tijesto u tepsiju, na njega stavite jabuke te na kraju posipajte mrvičastim tijestom koje će učiniti da kora vaše pite bude hrskava.Pecite 30-40 minuta na 18o stupnjeva dok ne porumeni.
- Ja sam radila u dvije manje tepsije, jer pita može odstajati 2 dana.
- Toplu pitu možete poslužiti i sa sladoledom od vanilije.