Jedna švedska poslovica kaže da je godina bez ljeta poput života bez ljubavi. Ponekad se čini da su nam svi najbezbrižniji i najljepši doživljaji u životu vezani uz ljeto. Možda je to zbog ljetnih praznika i godišnjih odmora, a možda i zbog bogatsva sunčanih dana kada sve djeluje ljepše, opuštenije i bezbrižnije.
Za mene ovaj kolač ima okus sunca i ljeta, a možete ga dok je još topal i ljepljiv jesti sa sladoledom od vanilije za dupli užitak. Voće ne mora biti uvijek isto, ali je bitno da bude ljetno voće, zrelo i mesnato kao što su breskve, nektarine, šljive ili smokve.
Ljetni kolač
Ingredients
- 1 kg voća (šljive, breskve, nektarine, smokve) voće stavljate po želji, može samo jedna vrsta ili miješano
- 3 cm naribanog đumbira
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog kardamona
- 4 žlice meda
- 1-2 žlice šećera kokosovog cvijeta može i bijeli šećer ili neka druga vrsta smeđeg šećera
Biskvit
- 25 dag maslaca ostavite ga da omekša
- 20 dag šećera kokosovog cvijeta može i bijeli šećer ili neka druga vrsta smeđeg šećera
- 1 vanil šećer ili ekstrakt vanilije po želji
- 40 dag brašna pola glatkog, pola oštrog
- 1 pecilni prašak
- 300 ml mlijeka
Instructions
- Voće narežete na kockice, izmješajte s ostalim sastojcima i ostavite da odstoji pola sata da pusti sok
Biskvit
- Omekšali maslac pomiješati sa šećerom te dodati ostale sastojke. Kada je smjesa izmiksana ulite je u višlju tepsiju, izravnajte i na biskvit posložite voće i prelite sokom iz voća.Biskvit se peče 45-55 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva