Deserti

Okus sunca i začina

Jedna švedska poslovica kaže da je godina bez ljeta poput života bez ljubavi. Ponekad se čini da su nam svi najbezbrižniji i najljepši doživljaji u životu vezani uz ljeto. Možda je to zbog ljetnih praznika i godišnjih odmora, a možda i zbog bogatsva sunčanih dana kada sve djeluje ljepše, opuštenije i bezbrižnije.
Za mene ovaj kolač ima okus sunca i ljeta, a možete ga dok je još topal i ljepljiv jesti sa sladoledom od vanilije za dupli užitak. Voće ne mora biti uvijek isto, ali je bitno da bude ljetno voće, zrelo i mesnato kao što su breskve, nektarine, šljive ili smokve.

Ljetni kolač

Cook Time 1 hour 20 minutes
Course Desert
Cuisine Croatian

Ingredients
  

  • 1 kg voća (šljive, breskve, nektarine, smokve) voće stavljate po želji, može samo jedna vrsta ili miješano
  • 3 cm naribanog đumbira
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenog kardamona
  • 4 žlice meda
  • 1-2 žlice šećera kokosovog cvijeta može i bijeli šećer ili neka druga vrsta smeđeg šećera

Biskvit

  • 25 dag maslaca ostavite ga da omekša
  • 20 dag šećera kokosovog cvijeta može i bijeli šećer ili neka druga vrsta smeđeg šećera
  • 1 vanil šećer ili ekstrakt vanilije po želji
  • 40 dag brašna pola glatkog, pola oštrog
  • 1 pecilni prašak
  • 300 ml mlijeka

Instructions
 

  • Voće narežete na kockice, izmješajte s ostalim sastojcima i ostavite da odstoji pola sata da pusti sok

Biskvit

  • Omekšali maslac pomiješati sa šećerom te dodati ostale sastojke. Kada je smjesa izmiksana ulite je u višlju tepsiju, izravnajte i na biskvit posložite voće i prelite sokom iz voća.
    Biskvit se peče 45-55 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva
Keyword ljetni voćni kolač, kolač sa šljivama, breskvama, nektarinama, ljetno voće